04.04.2015

Świąteczne słodkości


Zwykle przyjemność pieczenia ciast w naszej rodzinie mam ja
i co roku eksperymentuję z czymś nowym. W tym roku jest to sernik.
Mam nadzieję, że zasmakuje i trafi na listę stałych wypieków,
bo jak dla mnie jest idealny - puszysty, delikatny z kwaskowatą nutą malin.


 SERNIK Z NUTELLĄ I MALINAMI

Składniki na kruchy spód:
  • 130g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 małe jajko
  • 1/3 łyżeczki sody 
Składniki zagnieść. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno.
Na papier wyłożyć ciasto, dokładnie wklepać w dno formy.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC  i piec około 10 minut.
Wyjąć, przestudzić.

Składniki na masę:
  • 750 g twarogu (gotowego na sernik w kubełku)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g nutelli
  • 50 - 100g świeżych lub mrożony malin
  • 1 szklanka konfitury malinowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieść twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka.
Zmiksuj do połączenia. Z całości masy odjąć 500 g i dokładnie zmiksować z nutellą.
Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.
Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie wyłożyć na górę białą masę.
W masę waniliową powciskać maliny.
Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 50 - 60 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Kolejnego dnia sernik posmarować na wierzchu konfiturą malinową
i zalać polewą czekoladową (ja zawsze korzystam z tego przepisu)
Przepis na sernik to zmodyfikowany przepis z mojewypieki.com


STEFANKA


  ciasto sprawdzone, pieczone przeze mnie wielokrotnie, pasuje na każdą okazję.

TU przepis ;)


Upiekłam też coś tradycyjnego

MAZUREK KAJMAKOWY


W moim domu rodzinnym rzadko robiony, ale ja lubię.
Fakt, często potem sama go spożywam, ale nie narzekam ;)
Po raz pierwszy zrobiłam przekładany konfiturą, ale to dlatego, że z braku wolnej dużej formy
ciasto wcisnęłam do małej i wyszło dość grube. Przepis TU.

Zgłaszam się do Szuflady na kulinarne wyzwanie

http://szuflada-szuflada.blogspot.ie/2015/04/wyzwanie-specjalne-wielkanocne-przysmaki.html

Pogodnych i radosnych Świąt życzę !



3 komentarze:

Będzie mi miło jak napiszesz do mnie